Husk ophavsretten

For et par uger siden læste jeg korrektur på en kollegas hjemmeside. Jeg kommenterede bl.a. de flotte billeder på siden, hvortil hun glad svarede “ja, dem har jeg fundet på nettet”.

Av for den! Det må man nemlig ikke. Selvom fotos, tegninger og spændende artikler ligger frit tilgængeligt på internettet, må man ikke bare downloade dem til eget brug. Som udgangspunkt tilhører den slags altid den, der har produceret det – også selvom det kan være umuligt at finde frem til ophavsmanden.

En journalist har således altid ophavsretten til sin artikel. Også selvom artiklen handler om én selv. Man må altså ikke kopiere en artikel om sin virksomhed fra en avis og publicere den på sin egen hjemmeside.
Har man selv skrevet en artikel til en avis eller et magasin, må man selvfølgelig godt gengive teksten på sin hjemmeside. Men man må ikke kopiere artiklen direkte fra avisen. Så stjæler man nemlig avisens design.

Registrerede navne og varemærker må heller ikke bare bruges til ens eget materiale. Man må derfor ikke uden tilladelse fremstille en flot folder med navnene på alle de store modehuse i en annonce, der reklamerer for en kommende udstilling om moden gennem 100 år.  

Reglerne om ophavsret er kringlede. Og de er ikke blevet nemmere med internettets indtog. Faktisk skal man også være varsom med, hvad man linker til i et offentligt forum som dette. 
Men det kan koste dyrt ikke at kende de allermest gængse regler på området, før man laver hjemmeside eller på anden vis offentliggør andres materiale.
Dansk journalistforbund har en række artikler om emnet. Søg på “ophavsret”.
Derudover kan jeg anbefale at tjekke internettet for information. Prøv f.eks. at søge på “dybe links” på Google.   

Til sidst vil jeg komme med en opfordring. Der ligger nemlig også masser af frit tilgængeligt materiale på nettet. Så har du et par gode adresser og links til gratis billeder, programmer osv. så del dem med os her på Mikronet.