Anm: Befri dit arbejdsliv – andre veje end 9-17

Der er alternativer til 9-17 job - læs inspirerende beretninger

Der er alternativer til 9-17 job - læs inspirerende beretninger

FAKTA

Forfatter: Louise Reseke. Journalist og BA i engelsk og litteraturvidenskab.

Redaktør på nyhedssitet MediaWatch..

Har gennem årene skrevet om kvinder, karriere og arbejdsliv.

Bogens titel: Befri dit arbejdsliv. Der er andre veje end 9 – 17.

Bogen henvender sig til primært kvinder, der ønsker en bedre work-life balance.

Under devisen ”Work smarter – not harder” udfolder forfatteren via interviews med kendte og mindre kendte kvinder eksempler på, hvordan man kan nedbringe sine arbejdstimer, tjene mere eller det samme og have det sjovere i sit arbejdsliv.

Forlag: Rosinante. www.rosinante.dk ISBN: 978-87-638-0580-3

Pris: 249,00 kr. for 176 sider

 

 

Anmelderen: Susi Frastein. Ejerleder af Blum & Frastein – en kursus- og konsulentvirksomhed med bopæl på Holberggård, en anderledes konferenceejendom uden for Vordingborg. Se www.holberggaard.dk

Anmelderen har en fortid som forfatter til feministisk debatlitteratur i 80erne, kvindeforsker og foredragsholder i emner omkring kvinder og arbejde, moderskab, seksualitet.

 

BEFRI DIT ARBEJDSLIV!

Bogen svarer på mange moderne kvinders drømme om at få en mere organisk balance mellem arbejdsliv og familieliv. Hverdagen hænger ikke særlig godt sammen, hvis man både ønsker sig en karriere og et godt privatliv. Kan man gøre noget, arbejde på en anden måde, skrue ned for mængderne af gøremål og stresset?

Louise Reseke har taget sig for at undersøge, hvad nogle kvinder har fundet på for at skabe et bedre liv for sig selv. 10 kvinder har hun interviewet, og hver repræsenterer de et bud på, hvordan det er muligt ved at fire og trække, tænke sig godt om, turde springe, slås for sine synspunkter og finde modet i sig selv til at sætte noget nyt i verden.

Bogen indledes og afsluttes med forfatterens egne gode råd og indsigter, og ellers er rugbrødet de fire store kapitler med hvert sit tema:

  • vil du være direktør for dig selv
  • vil du gøre karriere på deltid
  • vil du være direktør for flere end dig selv
  • vil du være selvstændig på Internettet

 

De 10 kvinder bliver interviewet ud fra en bestemt vinkel, og deres valg og erfaringer udgør krumtappen i de forskellige kapitler. Her er rigtig mange gode råd og erfaringer at tage til sig, og oveni har Louise Reseke uddestilleret en række tips og tricks, der afrunder hvert af de 4 kapitler.

På den måde kommer bogen næsten til at udgøre en manual for et livsvalg. I hvert fald vil man kunne finde inspiration til næsten alle de overvejelser og tanker, man må gøre sig, hvis man vil benytte en af de fire veje, hun anviser. Og der kunne naturligvis nok findes endnu flere.

 

Freelancer

At blive freelancer eller fri agent eller starte et enkeltmandsfirma er en af de første muligheder for mange, der drømmer om et bedre arbejdsliv. At det imidlertid kræver ret mange aftaler med forskellige kunder og dermed et talent for at sælge sig selv, er et faktum, som mange glemmer, når de vælger at gå solo. Alligevel er det måske den nemmeste måde at få mere frihed på. I interviewet med Trine Baadsgaard præsenteres man for den virkelig vellykkede udgave, hvor motivationen var til stede fra begyndelsen af, men blev opretholdt, fordi det blev vigtigt at kunne forsørge sine børn og samtidig have tid nok til dem. Historien viser også nogle af udfordringerne: behovet for kolleger, for afveksling i arbejdsopgaver, for hele tiden at være til rådighed, finde på, være kreativ.

De andre historier i dette afsnit fortæller om andre fordele: blive fri for en chef, selv bestemme alting, lære sit værd at kende, tjene meget mere på færre timers arbejde. Og det er jo noget, vi kan lide at høre!

 

Karriere på deltid

I kapitlet om deltid er tre virkelig gode beretninger om meget alternative måder at organisere et job på. Der er de to grafikere, der deler virksomheden ”Essensen” og har fastsat arbejdstiden til 30 timer om ugen, også for deres ansatte. Det er vældig tillokkende for kvinder, og der er det blevet en kvindearbejdsplads med en ret veldefineret kultur, som alle trives med. Der er ikke meget fredagsbar hos dem!

Der er advokaten, der gik på deltid i et eksemplarisk samarbejde med en visionær chef, mens hendes børn var små, men opretholdt sit engagement og sin motivation og skiftede til fuld tid, mulighed for partnerskab og ambitioner, da børnene var blevet store nok til at kunne klare sig.

Og der er de to tidligere chefer i DR2, der simpelthen søgte chefjobbet sammen og drev kanalen i 4 år sammen. Med stor ydre succes som resultat, men tilsyneladende med lige så meget indre succes, eftersom de begge modnedes, blev dristigere og mere kreative ved at gøre alting fælles.

 

Iværksætter med vækst

I kapitel 4 er det iværksættervirksomheden i vækst, der er eksemplet. Også her er det partnerskabet, der driver energien, væksten og størrelsen fremad. Der er vidt forskellige grunde til de tre virksomheders opstart, de har haft vidt forskellig hjælp undervejs, og de bevæger sig i vidt forskellige brancher. Det fælles er imidlertid den forøgede energi, det kan give at være to om at træffe beslutninger, aflaste hinanden, dele opgaver osv.

Historien om børnetøjsfirmaet Katvig er helt ekseptionel og meget interessant. Den ene af stifterne døde meget brat midt i forløbet af brystkræft, men hendes ånd synes stadig at hvile over firmaet. Fantastisk er det at læse om, hvordan de første tanker om en lille shop på Værnedamsvej, hvor de selv sad og syede i baglokalet, fik et ordentligt løft, da en forretningsvant onkel fik bragt dem på helt andre tanker om at satse stort, lægge produktionen til Kina og selv designe og sælge til forretninger. Pludselig blev der tale om en international virksomhed med et stort vækstpotentiale. Hvis man skulle mene, at man kan klare sig uden professionelle og andre øjne på sin idé, er det her gedigen anskuelsesundervisning.

 

Netbaseret business

De sidste historier handler om forretninger, der drives på Internettet, den nye markedsplads. Det ene af to eksempler er navnesutten, som vi vist alle har hørt, set eller læst om. En fabelagtig forretningside, der i dag er blevet udviklet til en virksomhed med afdelinger i mange lande. Og dens udbredelse kender tilsyneladende ingen grænser. Her er historien om en for så vidt banal oplevelse af irritation i hverdagen, der blevet til et kanonkoncept i en kreativ kvindes hænder.

Sådanne forretninger har jo den fordel, at de kan drives, når det passer én selv tidsmæssigt, derved passer de sammen med et andet liv. Omvendt er de farlige, fordi man kan være online 24 timer i døgnet, og pludselig kan man ikke få skilt arbejde og fritid. Pia Callesen har måttet træne sig i at tage væk for at holde fri med sin familie.

 

Louise Reseke har skrevet en rigtig god og anvendelig bog for alle os, der går med tanker om, hvordan man kunne skrue ned på arbejdstimerne. Målgruppen er yngre kvinder med børn, men jeg ser intet til hinden for, at vi andre kan læse med og blive inspireret.

Mange af de gode råd og tricks kan man have mødt før i den litteratur, hun nævner til inspiration. Personligt har jeg læst næsten alle de listede værker, fordi emnerne interesserer mig. Men i ”Befri dit liv” sættes der fokus på handlemulighederne. Hvad kan jeg selv stille op, når min situation nu er sådan og sådan på mit arbejdsmarked? Hvad skal jeg overveje, hvem skal jeg konsultere, hvad er farerne, hvad er fordelene? Nogle af historierne var (for) kendte, hvis man har fulgt med i pressens dækning af disse emner. Jeg har i hvert fald hørt Caroline Søeborg Ahlefeldts historie lidt for mange gange til at kunne få øje på noget nyt.

 

Og så er det ikke kun en manual til at få sat skub i nogle ændringer, hvis man er utilfreds. Bogen giver også sine gode indspark i diskussionen om, hvad kvinder kan bidrage med, når det kommer til ledelse og virksomhedsudvikling. Hvem har nemlig sagt, at vi til evig tid skal arbejde nine to five?

Mange steder i dag ses opbrud, ændringer i hele måden at arbejde på. Den teknologiske udvikling gør det muligt at skille arbejdsplads og tilstedeværelse. Vi behøver ikke alle sammen rent fysisk at være der, hvor vi er ansat – i hvert ikke hele tiden.

Timothy Ferriss viste den ultimative nedbringelse af arbejdstimerne i sin bog ”4 timers arbejdsuge”. Her er et koncept til netbaseret virksomhed, som har inspireret mange, og der vil helt afgjort dukke masser af nye forretninger op, som har taget ved lære af hans gode råd. Som så ofte før er der i USA flere forskellige måder at gøre ting på, som vi kun har stiftet bekendtskab med i mindre omfang. Derovre er det heller ikke helt ualmindeligt at dele et job, noget vi i Danmark har haft svært ved at rumme, fordi vi mener, det er for meget til arbejdsgiverens fordel. Det sidste ord er dog nok ikke sagt i den sag.

 

Befri dit arbejdsliv! er en god håndbog, når man vil lære at forandre på sin work-life balance. Og så er den tillige en lækker bog. Sjovt sat op, overskuelig, nem at læse.

Og så har den de mest overraskende og vidunderlige 50er-fotos af kvinder i virkeligt løjerlige situationer. Fotos, jeg på en måde slet ikke ville have troet fandtes. Så meget for ens egne fordømte fordomme.