Boganm: Netværk – vejen til magten er feminin/K
Boganmeldelse; Netværk – Vejen til magten er feminin
Mikronet har bedt to mennesker om at anmelde den samme bog. Bogen er skrevet TIL kvinder, men interessant at læse for mænd også.
Mikronet har ønsket at få vurderet, om bogen ser forskellig ud, læst med
hhv. en kvindes hhv en mands øjne.
Derfor har både en mand og en kvinde anmeldt bogen.
Her kommer Charlotte Hammers annmeldelse:
Anmeldelse af ”Netværk – vejen til magten er feminin”
Forfatter: Susanne Hoeck
Udgivet på Rosinante, ISBN 979-87-638-0546-9.
Anmeldt af Charlotte Hammer, kommunikatør, Flexikom.
Tænker du på din egen netværksdeltagelse som ”Du har noget, jeg vil have, hvad vil du have af mig?” eller som ”har jeg noget, du vil have, så kan vi måske bytte?”.
Hælder du mest til den sidste sætning, er du sandsynligvis af hunkøn. For der ER forskel på den tilgang mænd og kvinder har til deres netværk. Det er en af hovedpointerne i Susanne Hoecks bog om ”Netværk” med undertitlen ”vejen til magten er feminin”.
Susanne vil gerne lære kvinder at undgå en række netværksfaldgruber, men også have os til at være mere bevidste om, at vores tilgang faktisk er mere velegnet til det videnssamfund, vi er på vej ind i.
Bogen indeholder derfor en analyse af kvinders (og mænds/hanelefanters) tilgang til at have et netværk og en række meget effektive værktøjer. Værktøjerne er lav-praktiske, hvilket sikrer, at det er ret nemt at bruge dem.
Men først om selve tilgangen til netværk. Susanne Hoeck argumenterer for, at kvinders tanke- og tilgang til netværk er anderledes end mænds. Mænd tænker f. eks. mere strategisk og opsøger netværkskontakter med højere status end dem selv, mens kvinder er mere ”jævne” og hensyntagende. Omvendt er kvinder bedre til at komme ind bag facaden.
Men den måde mænd bruger netværk i deres karriere, er ikke hensigtsmæssig i fremtiden. Her er den kvindelige, videnssøgende, uvidenshedsudstillende, tillidsskabende tilgang mere optimal. Derfor skal kvinder bevare og udbygge deres kvindelige netværkskompetencer, og ikke bare overtage mændenes tilgang.
Susanne arbejder også med begreber som svage og stærke netværkskontakter. Opgaver videregives måske til svage kontakter, fordi man ønsker at beskytte sine egne stærke kontakter (mod dårlige oplevelser).
Bogen rummer en række gode værktøjer, som jeg ikke har mødt før. F. eks. til os, der aldrig har fået tegnet overblikket over vores netværk. Lav en række mapper under Kontaktpersoner i Outlook, hvor du noterer op, hvem du møder, og hvad de ved. Så er det nemt at få fat i en, når du står og mangler. Dernæst kommer ARP-testen eller ”sådan finder du ud af om et netværk er noget for dig”. Ethvert netværk, som vil bruges af din tid, undersøges for:
– om det kan bruges til at sætte en Agenda? Eller udføre en Aktion?
– hvem giver det mulighed for at skabe Relationer til?
– kan det bidrage til at Positionere mig selv og min faglighed?
Bogen er desuden forsynet med forord af Lisbeth Knudsen, omfattende litteraturliste, weblinks, en netværkstest, oversigt over relevante netværk i erhvervssammenhæng og krydret med personlige beretninger fra vidt forskellige mennesker og med gode tips og ideer undervejs. Bogen anvender en god og understøttende grafisk udformning.
En tankevækkende, lærende og praktisk bog, der bør være grundlægende netværksABC – for kvinder, mikronetter og mænd..
Susanne Hoeck er jounalist, 45 år, og har erfaringer i at starte en række erhvervsnetværk, bl.a. har hun været formand for Morgendagens Heltinder og MG50 og har stiftet WOW – Woman On their Way se mere på www.wow-women.dk
Charlotte Hammer, indehaver af enkvindesvirksomheden Flexikom, hvor jeg bistår virksomheder med løsning af deres kommunikations- og markedsføringsopgaver.