Om underskriftsindsamlinger via nettet

For et stykke tid siden blev der rejst spørgsmålstegn ved en meget stor indsamling af underskrifter via nettet. Underskrifterne blev samlet ind elektronisk og afleveret til Anders Fog for at få ham til at holde hvad han havde lovet ved valget. Spørgsmålstegnene gik på lødigheden af indsamlingen på nettet, fordi man i virkeligheden kun behøver samle navn, email og evt by for at en underskrift er gyldig, og der er mulighed for en del snyd.
Jeg vil ikke komme nærmere ind på den del af diskussionen, kun viderformidle erfaringerne med en underskriftindsamling, jeg har været blandet ind i, og hvor vi brugte det gratis software www.skrivunder.dk
Softwaren tillod meget hurtigt at oprette en underskriftindsamling og lod os også gemme alle underskrifterne i en fil på vores egen pc. Vi kunne også gå ind og slette dubletter – eller rettere, vi skulle kunne gøre det, men det gik galt anden gang vi gjorde det. Da “kom systemet til at slette 125 underskrifter”.
Det var et tilfælde at jeg opdagede det, og jeg skrev straks til dem, der står som skabere af programmet. jeg ringede også til dem ,men hørte aldrig fra dem.
Jeg lærte derfor at hente filen med underskrifterne ned løbende, og først efter t have sikret mig en kopi af underskrifterne, turde jeg slette dubletterne.
En anden erfaring med den software er, at man får mulighed for at sende en besked til alle, der har afleveret email. man fåðr faktisk mulighed for at sende to.
Det er nyttigt i forhold til for eksempel afslutningen af en underskriftindsamling – når den er slut vil man jo gerne kunne fortælle resultatet.
Det gjorde jeg også, da vores underskriftindsamling var slut ( den handlede om at beklage lukningen af Tivolis Vise Vers hus). Men det viser sig desværre, at ingen nogen sinde har fået dette brev.
Så på den ene side var det nemt at sætte op, nemt at anvende, nemt at henvise til. Det var nemt for folk at deltage, og det var nemt at hente de fysiske lister til udprintning ned.
Men det fungerede ikke at slette dubletter på en forsvarlig måde, ligesom der absolut ingen kontakt var til firmaet, da det gik galt. Og værst af alt, det var ikke muligt at sende til alle, da det hele var slut.
Jeg nævner dette, fordi jeg gerne vil gør opmærksom på en af de vigtigste underskriftindsamlinger, jeg synes, der finder sted lige nu: Indsamlingen mod homofobi. Anledningen er, at en færøsk ung mand er blevet slået ned , fordi han er bøsse. Det er nemlig ikke forbudt på Færøerne at forhåne homosexuelle, og denne unge mand er stået frem med sin
sexualitet og er nu slået ned af sine “landsmænd”.
Her er underskriftindsamlingen, der er tæt på 10.000 underskrifter.
Det er interessant, fordi der er et lokalt valg her om kort tid, hvor det er foreslået at ændre denne færøske lov.
http://www.act-against-homophobia.underskrifter.dk/