Sikkerhed Internettet

Sikkerhed

Jeg bliver tit spurgt om hvordan man kan gøre det mere sikret for ens børn/teenagere at surfe på Internettet?
Nu er sikkert jo mange ting – hvad er det der skal sikres imod?

Er sikkerhed, at man ikke indleder en dialog, f.eks. på MSN, med en der udgiver sig for en anden end vedkommende er?
Er sikkerhed at barnet/teenageren ikke skriver noget “forkert” på f.eks. Arto?

Så kan det være meget svært!

Men hvis sikkerhed er at ens børn/teenagere ikke kan komme ind på visse Internet sider, det kan være porno sider eller sider med et voldeligt indhold, så er der en mulighed.

Der findes flere software programmer på markedet, der kan dette. Det du skal huske er at et sådant program skal opdateres, ligesom dit antivirus program. Der kommer jo hele tiden nye Internet sider til og nogle af de gamle skifter navn, men ikke indhold. Derfor er det vigtigt at en sådant program bliver opdateret for at virke.
Jeg har gennem noget tid ledt efter et sådant program, som jeg ville kunne anbefale. Et problem jeg syntes der er ved et program der installeres lokalt på en pc, er at mange har mere end en pc. Det vil sige at programmet skal installeres på alle pc’er og opdateres på alle pc – ikke optimalt. Et krav er at “programmet” skal kunne beskytte hele ens netværk.

Jeg har fundet en løsning som jeg har testet igennem de sidste 6 måneder, både på mit eget netværk og på flere kunders netværk. Det er en løsning, der næste udelukkende er eksternt, hvilket vil sige at der ikke er noget der skal installeres på den enkelte pc der er ikke nogle opdateringer der skal udføre hver eller hver anden dag, det sker automatisk.

OpenDNS

Løsningen heder OpenDNS
OpenDNS virker ved at sende alle “forespørgsler” på Internet sider gennem OpenDNS’s filter. Hvis du har valgt at blokere en given side, eller type af sider, så kommer brugeren ikke ind på disse sider.

Nu bliver det lidt teknisk :-)
For at forstå hvordan dette virker og hvordan det skal sættes op, skal du lige forstå lidt om DNS.
DNS står for Domain Name System, det er det der gør det muligt at skrive en adresse som http://www.microsoft.dk og ikke http://207.46.232.182. Du har allerede sat DNS op på din pc eller på dit netværk, den DNS adresse du bruger kommer fra den Internet udbyder du bruger, det kan være fra TDC, Cybercity eller lign. Hvis det er Cybercity du bruger så har du fået oplyst følgende 2 DNS adresser; 212.242.40.3 og 212.242.40.51. Årsagen til at der altid er 2 DNS adresser, er sikkerhed, hvis den ene ikke skulle virke tager den anden over.

Hvis du vil vide mere om DNS kan du læse noget her: http://da.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System

For at bruge OpenDNS skal du oprette en konto – det er gratis – Når du har oprettet en konto så skal du fortage lidt opsætning af OpenDNS. Du skal fortælle OpenDNS hvor du kommer fra – det vil sige din IP adresse. Hvis du har en statisk (fast) IP adresse er det bare den du skal bruge, hvis din IP adresse er dynamisk, ændre sig, så skal der lidt mere opsætning til, men det er beskrevet her, http://www.opendns.com/support/article/87. Løsningen er et lille stykke software der hedder DNS-O-Matic.

Hvis du kun har én pc, på dit netværk så er det kun på den du skal sætte DNS adressen, hvis du har flere pc’er på dit netværk, så har du nok en DHCP server der uddeler IP og DNS adresser, det er så på denne at du skal sætte OpenDNS adressen ind.

Hvis det sidste her er blevet lidt for teknisk så tag kontakt til vedkommende der plejer at hjælpe dig med opsætning af pc og netværk, eller du kan sende mig en e-mail og jeg vil prøve at hjælpe; tue@f1-support.dk

Når du har sat din pc/netværk op med de rigtige DNS adresser, forgår resten af opsætningen direkte på OpenDNS via en browser. Her kan du vælge typer/grupper af Internet sider som der ikke skal være adgang til. Der ligger flere vejledninger på OpenDSN’s Internet side, de er dog på engelsk.

Her kan du læse lidt mere på dansk om IT sikkerhed:

http://www.forbrugerportalen.dk/internetsikkerhed
http://www.redbarnet.dk/Default.aspx?ID=601

Hilsen
Tue

F1-support 

Husk – altid at have opdateret dit antivirus program og hold dit styresystem opdateret.