8.marts: Kvinder i alle lande – hold fri!

Ude omkring i verden er det kvinderne, der holder hus og i stor stil – fx på det afrikanske kontinent – dem, der dyrker jorden. Det er kvinderne der går på marked og handler ind, passer og opdrager børnene, passer det sociale netværk, henter vand, henter brænde (hvis ikke børnene gør det) osv. osv. Mændene har ofte vigtigere ting at tage sig til: krig, konflikter, religion og politik. Og jagt, naturligvis – i en eller anden form.

Hvis kvinderne ude i verden holdt fri, ville det hele bryde sammen. De fleste ville formentlig få mere end vrøvl med manden, hvis de gjorde det. Herhjemme er det ikke helt så galt. Vi har sat os i respekt. Her har vi bare det problem, at kvinder skal arbejde en fjerdedel mere for at tjene det samme som manden – og at både kvinder og mænd har problemer med at få enderne til at mødes, når begge arbejder ude. Både mænd og kvinder arbejder i dag mere end for 15 år siden. Vi har alle fået halvanden time mindre om dagen til at være sammen med vores kære – det gælder både mor og far.

Og det er mens børnene er små, vi arbejder mest. Primært fordi vi deltager i et sindssygt materielt kapløb med naboen om at tjene til huset med det hvide stakit, ferierejserne, havemøblerne, det nye køkken, elevationssengene og den nye sofa – og i øvrigt høvler af på studiegælden.

Så mon ikke det var et meget godt 8. marts-slogan: Slap af! Tag en slapper. Vær sammen med dem, du er aller gladest for at spilde tiden sammen med, og nyd samværet med dem. Og send så en kærlig, varm og solidarisk tanke til alle dine medsøstre ude i verden, der også arbejder for meget – hvad enten det er i deres ansigts sved i den svidende sol på marken – eller i angstens sved foran computeren!!

PS: Hvis du som kvinde vil tjene lige så meget som manden, skal du lægge en fjerdedel oven i dine priser – eller holde fri hver fredag og stadig tjene det samme!!