Coachingtip til personlig power

 

Læs i forrige indlæg om hvordan du og din virksomhed tager syvmileskridt i udvikling og vækst

*) Coachingværktøj til at styrke selvtillid, mod, kreativitet og handlekraft:

Selv den stærkeste sjæl kan miste modet og overblikket en gang i mellem. Her er et kraftfuldt værktøj hvis du en dag har en periode hvor du oplever modgang, udfordringer og bekymringer – du kan lave en ”Styrkebog”:

Køb en lækker notesbog og saml dine bedste erfaringer og tip til dig selv i den (nogle gange har vi brug for en form for ”sandhedsserum” til at minde os selv om det vi kan komme til at glemme når vi står i stormens øje).

Lav en masse ”gode” overskrifter på hver sin side, og skriv så løs under hver overskrift. Læs og skriv i bogen hver dag. Overskrifterne kan f.eks. være

Mine styrker …, (f.eks. jeg er modig, jeg er innovativ, jeg er vedholden, jeg er logisk, jeg har en stærk intuitiv, o.s.v.)

Mine ressourcer …, (f.eks. mentalt, følelsesmæssigt, familiært, økonomisk o.s.v.)

Mine kompetencer …, (f.eks. bred uddannelse og stor viden inden for mit felt, specifikt på ….., o.s.v.)

Jeg er god til …, (f.eks. at få mange gode idéer, at tro på mig selv, at holde humøret højt, at bede om hjælp, o.s.v.)

Jeg er stolt over …, (f.eks. den og den idé som jeg (turde) søsætte, som som blev en succes på den og den måde, o.s.v.)

Succeser jeg har oplevet, … (f.eks. resultater, kontakter, respons, anerkendelser, priser, udnævnelser, projekter, o.s.v.)

Jeg ved jeg kan …, (f.eks. finde løsninger hvor andre går i stå, holde hovedet koldt i pressede situationer, o.s.v.)

Mit særlige talent er …., (f.eks. at min stærke intuition og min evne til at læse og forstå kunden til fulde, varige løsninger o.s.v.)

Mål jeg har nået (selv om jeg engang troede det var umuligt) …, (f.eks. løbe en maraton, lande den og den kunde o.s.v.)

Jeg drømmer om …, (her skal du virkelig tænke stort ”the sky’s the limit”)

Jeg ved med mig selv at det er muligt, at…, (f.eks. vækste selv om andre (brancher) tror på stilstand, o.s.v.)

Jeg tror på, at … (f.eks. der altid er et marked for kvalitet og ekstraordinær service o.s.v.)

Jeg er taknemmelig for, at … (f.eks. jeg har så mange loyale kunder, min markedsposition er solid, o.s.v.)

Jeg har gjort mig mange gode erfaringer, bl.a. at … (f.eks. det nytter at gøre en ekstra indsats inden for ….., o.s.v.)

Jeg har erfaret, at …. (f.eks. når én kunde falder fra, så kommer der to nye til, efter stille perioder får jeg ekstra travlt, o.s.v.)

Jeg har beviser på at det er muligt at …. (f.eks. tiltrække markedets opmærksomhed på mine produkter ved at… o.s.v.)

Jeg lover mig selv, at … (f.eks. passe på mig selv, tale pænt, optimistisk og opmuntrende til mig selv hver dag, o.s.v.)

Jeg er god til at passe på mit vigtigste råstof (mig selv) ved at, (f.eks. sove 8 timer dagligt, spise 6 sunde dagligt, o.s.v.)

Der er altid hjælp at hente hos …. (f.eks. onkel Bendt, er jeg kørt død i en opgave tager jeg en lur, SEC, banken, o.s.v.)

o.s.v. o.s.v.

Find selv på flere kategorier. Det gør ikke spor, at kategorierne overlapper en smule.

Dokumentér og inspirér evt. med fotos, tegninger, udklip o.l.

For virkelig at udnytte bogens iboende kraft og evne til at give dig ny energi og frisk mod, så er det vigtigt at der kun står positive ting i bogen. Og alt skal være formuleret positivt og i nutid, fordi det gør det skrevne nærværende og ”aktivt”. Det vil sige, du må ikke sprogligt benytte dig af negationer (”ikke”, ”aldrig”, ”mindre”) – f.eks. bør du ikke skrive ”jeg vil ikke længere udmatte mig selv, så min hjerne og krop brænder sammen”, skriv i stedet f.eks. ”jeg respekterer min krops behov og nærer min hjerne og kreative evne til problemløsninger ved at give mig selv 8 timers hvile hver nat, så jeg kan aflade og genoplade, på den måde ved jeg, at jeg i det lange løb forbliver super effektiv”

Her er endnu et eksempel på sprogets kraft ; i stedet for at skrive ”jeg holder sygdom for døren” – som jo egentlig nemt kan opfattes som en positiv sætning, men som indeholder ordet sygdom og derfor har subtile negative associationer, og som i sin form ikke er retningsbeskrivende – så skriv f.eks. i stedet ”jeg er sund og rask, og har et superstærkt immunforsvar fordi jeg laver yoga hver dag, spiser C-vitaminer, o.s.v. ….. (vær meget specifik)”.

Endnu et eksempel ; plejer du, at bekymre dig over en kunde som af en eller anden grund må melde fra i sidste øjeblik, så har du måske brug for at berolige dig selv ved at nedskrive ”jeg ved, at det altid løser sig”. Den formulering er i og for sig også god nok, men i denne sammenhæng, vil det være stærkere at skrive noget i stil med ”når jeg siger farvel til en kunde, siger jeg altid goddag til 2 nye kunder”. Når du får dit ”afbud” fra kunden, så prøv at tænk for dig selv ”super, nu er der plads til en ny god kunde”. Prøv det! Du vil blive forbløffet over effekten. (Min egen erfaring er, at der ringer en ny kunde inden for 10 minutter – ja, jeg mener det bogstavligt!).

Jannitara Skjoldborg

Mentorcoach og parterapeut

www.jannitara.dk