Danskere vil hellere have tak end penge

Som I måske husker på Mikronettræffet i 2005 blev I bedt om at udfylde et langt skema med forskellige scenarier for, hvordan man takkede, når en anden hjalp med et tip.
Undersøgelsen blev foretaget af dr. Sheen Levine fra Singapore Management University.
Nu ligger resultaterne af undersøgelsen, og helt overordnet kan de siges, at danskere hellere vil have tak, end penge.
Dette er Sheen meget overrasket over – sådan ser det nemlig ikke ud i de andre lande, han har undersøgt.
Han takker meget for, at I ville være med til denne undersøgelse, som nu indgår i en større forskning på området.

Her er de mere uddybende fakta:

TAK taler bedre end Penge
Undersøgelsen tyder på, at danskerne sådan set gerne vil have kontant betaling i stedet for en varm tak, når man hjælper en person i ens netværk, men omvendt kan en sådan betaling ødelægge et tillidsforhold, som netop er essentielt for et længerevarende samarbejde.

Med andre ord vil folk på kort sigt måske være glad for en kontant afregning, men chancen for at det kommer til at styrke den gensidige tillid vil være stærkt nedsat.

Det viser en undersøgelse, som blev foretaget på Mikrotræffet i september 2005. Undersøgelsen er foretaget af Sheen Levine fra Lee Kong Chian School of Business, Singapore Management University, og den indgår som en del i en støre kortlægning af relationer mellem mennesker.

Deltagerne på Mikronet fik beskrevet fire scenarier, hvor de hhv som ”tæt” og ”mindre tæt bekendt” modtog enten penge eller bare en varm tak for et tip, der gav den anden et udbytte i form af en opgave.

– Resultaterne er overraskende, siger Sheen Levine. – Deltagerne svarede, at deres forhold til den anden ville blive styrket, hvis de fik penge som tak, ligegyldigt om det var fra en ven eller en bekendt. Men når de blev spurgt om tillidsniveauet, havde deltagerne generelt mindre tillid til dem, som gengældte med kontanter. Blot at sige tak blev forbundet med en højere grad af tillid.

– Denne undersøgelse er første trin i forståelse af de komplekse forbindelser mellem at give og modtage, så det er stadigvæk for tidligt at give specifikke anbefalinger, siger Sheen Levine. Undersøgelsen blev gennemført blandt danske, primært højt uddannede entreprenører, hvor 3 ud af 4 var kvinder, og hvor gennemsnitsalderen lå på 45 år. Sheen Levine foretager lignende undersøgelser i andre verdens dele og forventer næste år at være færdig med en phd. om de sociale relationer.

Her er linket til Sheen levine, hvor der er flere interessante artikler om netværk og måder at arbejde på som selvstændig:
http://www.sslevine.com/