Fremtiden tilhører de små iværksættere

Det er kun få år siden, der for alvor blev sat fokus på iværksætteriet. De seneste år har vi alle skulle været “vækstiværksættere” – altså ud og vokse med vores virksomhed, ansætte en masse medarbejdere og sætte Danmark på det globale verdenskort. Senest er det ordet “innovation” der hitter, hvis man vil være med på beatet. 

Og det er her, de små iværksættere kommer ind i billedet. For hvor de store, veletablerede virksomheder har travlt med at “vækste” og dermed låser sig selv i ansættelseskontrakter, varelagre og fyldte ordrebøger, er de små virksomheder omstillingsparate, fleksible og altid på udkig efter den seneste nye trend indenfor deres branche.

Det mener i hvertfald medstifteren af Innovation Lab, Mads Thimmer, der vel om nogen burde have fingeren på pulsen.
Jeg interviewede ham for nyligt til en anden sammenhæng, og han sagde blandt andet:

– Det er synd, man kun har fokus på vækstiværksætterne. De har overstået de vildeste ideer og har nu travlt med at drive forretning. Der er et stort samfundspotentiale i at se på mulighederne i de små og mellemstore virksomheder. De er utrolig fleksible – de kan indstille produktionen og lægge om, og de følger med. Jo mindre de er, jo mere forandringsvillige og forandringsparate, er de også. Her er det svært for en virksomhed med 300.000 ansatte at følge med!

Mads Thimmers ord gav stof til eftertanke, og de seneste par uger har jeg holdt dem op mod den verden, der omgiver mig. For eksempel indlæggene her på bloggen, hvor der fortælles om samarbejde, konkollegaskab, skæve arbejdstider og en enorm fleksibilitet.
   
Jeg har samtidig haft de innovative briller på i forhold til en række lokale (mindre) virksomheder. Og hold da op! De opfinder, udvikler, blander sig og rådgiver. Har altid antennerne ude for at gribe en ny idé og komme kunderne i forkøbet.

Og det kan godt være at de – og alle vi andre – har store planer om at vokse både inden- og udenlands. Men lad os aldrig blive så store, at vi må give køb på fleksibiliteten og det innovative drive. Jeg tror nemlig på, at det er det, vi alle skal overleve på i fremtiden.