Hvad skal der til?

Een af mine gode bekendte – som i øvrigt også bor på en ø, nemlig Omø – ønsker også at leve som selvstændig; vi sparrer lidt med hinanden ind imellem. Her sidst fik jeg en mail, hvor hun spurgte mig, hvad jeg mener der skal til for at man lykkes med sit firma.

Det måtte jeg jo lige tænke lidt over………..

Mit svar til hende blev – uprioriteret rækkefølge:

  • Du skal VILLE det; det er viljen, der bærer dig igennem, når tvivlen nager; når omsætningen går i stå; når du føler sig utilstrækkelig og får anfald af selvmedlidenhed og offersyge
  • Du og din partner skal bakke hinanden 100 % op, hvis du lever i tosomhed, uanset at det kun er den ene i parforholdet der driver virksomheden. Det er dræbende at skulle bruge tid og energi på at argumentere med og mod sit eget bagland – der er rigeligt andet at se til og det er her man blandt andet skal kunne trække på reserverne
  • Du skal have en idé, noget du har lyst til at realisere
  • Din idé skal du finde en form til, så den kan sælges på markedet. Salget og markedet er afgørende for din forretningsmæssige succes
  • Du skal netværke
  • Det er blandt andet via sine netværk at man finder sine kunder; altså dit netværk er ikke dine kunder, men dit netværk hjælper dig til at dine kunder finder dig

Jeg kiggede på det, jeg havde skrevet. Hvad med pengene? Ja, faktisk, så er det det mindste af det hele, men der skal selvfølgelig være styr på økonomien og banken i ryggen er også en nødvendighed.
Anne Moloney
Kroppens Sprog