Ingen avisartikler på din hjemmeside

Jeg støder ofte på hjemmesider, hvor indehaveren af en virksomhed bruger indscannede avisartikler som en del af sin markedsføring. Typisk mest mindre virksomheder – derfor dette tip.

Fy

Hver gang jeg møder det, gør jeg venligt men bestemt opmærksom på, at det er en overtrædelse af gældende lovgivning. Selv om teksten i artiklen handler om ens virksomhed, så er det altså journalisten, der har haft fornøjelsen af det kunsteriske arbejde, og dermed har copyrighten. Og fordi avisen lægger teksten tilgængeligt på nettet i en elektronisk udgave, betyder det ikke, at man må kopiere det.

Tror du ikke på dette, så læs her:

http://www.copydan.dk/Rettighedsbruger/Boeger_Aviser_Blade/Digitalkopiering/Internet-intranet.aspx

Gør i stedet for 

Alternativet? Her er der en række:

– Spørg avisen om lov til at linke eller scanne, og OPLYS din tilladelse sammen med artiklen. 

– Eller hvis du har lavet en pressemeddelelse om dig selv, så læg den på din hjemmeside (der er du jo ophavsmanden/kvinden), og tilføj så at artiklen har været bragt/brugt i den avis på den dato.

– Eller benyt dig af reglerne for citering, og gengiv overskrift og få brudstykker (der findes regler for dette omfang, og der er sikkert en vaks journalistskolet mikrobloglæser, der lægger et link til det her lige om lidt :)), og skriv så hvor artiklen har været.

– Og i reallife: saml dine presseomtaler sammen i en mappe, og vis den for kunder, der efterspørger materiale.

Det er altså med til at signalere troværdighed og professionalisme som lille virksomhed, at man har styr på elementer som dette, så tjek lige din egen hjemmeside lige nu.