#Lolland-FalsterLovestorm – Her vælter vi os i gode netværk for selvstændige
Her kommer en beretning fra Abelone Glahn, kommunikationsrådgiver, som flyttede til Falster for 16 år siden.
Vi havde knap boet i Maglebrænde, en lille, aktiv landsby på Nordfalster, i en måned, før telefonen ringede, og en venlig stemme i den anden ende inviterede os på ost og rødvin på en gård, der lå lidt uden for landsbyen.
Stemmen tilhørte Flemming Arnholm, filminstruktør og filmfotograf, som sammen med sine kone Kirsten og tre (nu voksne) børn havde boet i Maglebrænde i adskillige år, også tilflyttet fra København som vi. Naturligvis tog vi imod invitationen, og dette blev starten på et langt venskab, der holdt, indtil først Kirsten og siden Flemming døde alt for tidligt.
At møde andre freelancere/selvstændige, hvilket både min mand og jeg er, var vigtigt for os – vi havde forladt København og skulle til at etablere et helt nyt netværk af ligesindede, som kunne være sparringspartnere og professionelle legekammerater i den nye tilværelse som nytilkomne med egen virksomhed.
Vi skrev 1999, var flyttet til øen uden at kende et øje, havde tre mindre børn med, som startede i den lokale skole i Stubbekøbing, og var i øvrigt blevet taget varmt imod i den lille landsby allerede en af de første dage, hvor naboerne bød velkommen. Også til naboerne fik vi – og har stadig – et rigtig godt forhold, der er andet og mere end, at vi blot deler vejnavn.
Bog førte til netværk
Den nye tilværelse som selvstændig var dog også noget udfordrende at få hold på, så med udgangspunkt i erfaringerne hermed skrev jeg i 2002-03 for Forlaget Børsen bogen “Frie Agenter, om at arbejde med eller som freelancer”, hvilket jeg jo netop nu gjorde efter at have været fastansat i København på DR i 15 år. Det var således både et eksperiment at flytte på landet OG at starte egen virksomhed i stedet for at søge fast arbejde.
Men det var et positivt tilvalg – nyt liv med mere tid , mere frihed og uden chefer. Jeg gjorde mig nogle (indimellem dyrekøbte) erfaringer med at gå selv, erfaringer, jeg beskrev i først denne ene bog, og siden i de øvrige, der er kommet til om at drive mikrovirksomhed og vokse med den.
Den første bog blev blandt andet omtalt i vores ”egen” avis Folketidende, og omtalen skabte kontakt til endnu nogle lokale soloselvstændige, og i marts 2003 stiftede en lille håndfyld freelancere et netværk, der i dag tæller 13 mennesker, som alle enten pt driver eller har drevet egen virksomhed.
Vi mødes hver 1½ måned og udveksler erfaringer og livsanskuelser, og kender hinanden rigtig godt i dag. Vi er ikke de samme, som i begyndelsen – der har været en del udskiftninger undervejs, men kernen er, at vi mødes for at få glæde af hinandens evner, projekter, erfaringer netværk og feedback. Og så mødes vi to gange om året til ”seriøs spisning”. Henholdsvis til jul og sommer, hvor nye medlemmer optages.
Tæt samarbejde og nære legekammerater
Det at finde eller at stifte et eget lille netværk, en erfagruppe, som det hed i gamle dage, er helt uvurderligt, når man flytter til et nyt sted. For mig har vores netværk betydet en ekstra nøgle til Lolland Falster, for vi har selvfølgelig også hjemflyttere eller fastboende i netværket – det består ikke kun af tilflyttere. Imellem os er der dannet mange vigtige arbejdsrelationer. Vi bruger hinandens evner og har mulighed for at vokse i netværk ved at anvende hinandens kompetencer og dermed kunne tilbyde flere ydelser, end den enkelte kan præstere. Vi har også lavet egentlige produkter sammen – Det mest kendte, spektakulære og offentligt tilgængelige er nok, at fire fra netværket gik sammen om at skrive, fotografere , kokkerere og designe først en kogebog ”En bid af Sydhavsøerne” og siden to mere, “Smagen af kunst på Lolland Falster” og senest ”På tur i Lolland Falsters spisekammer”.
Min oplevelse af at starte netværk her på egnen er, at det er dejlig nemt ! Det er hverken svært at komme ind i netværk, ej heller svært at stifte et, hvis man mangler det, og der er mange legekammerater i nærheden, når man først begynder at kigge nærmere efter.
Mikronet for mikrovirksomheder
Et af netværkene er Mikronet, som i år har eksisteret i ti år. Efter nogle år i den lille lukkede kreds af selvstændige, var vi en mindre gruppe, der tænkte, at det samme udbytte som vi havde af den lille gruppe, burde andre få ud af at mødes med endnu flere.
Det lykkedes os i september 2005 at stable en tredages helt unik begivenhed på benene: Det første landsdækkende seminar for mikrovirksomheder og selvstændige. Nykøbing Falster blev centrum, og i løbet af tre dage kom vi igennem et kolossalt – og godt – program, målrettet de selvstændige. Alt lige fra salg, performance, musikalske oplevelser, personlig fremtræden, hjemmesider, ideudvikling etc etc var på programmet. Der kom 200 fra hele landet, og de, som var med ved det første seminar, taler stadig om det.
Det var banebrydende, fordi det var første gang, man tværfagligt mødtes som freelancere/ mikrovirksomheder/ selvstændige.
Siden da er det kopieret mange steder, og i dag er der netværk af sådanne selvstændige alle vegne, og det er rigtig godt.
I dag har vi lukket medlemskabet af netværket tilbage til kun at omfatte dem, der bor i det gamle Storstrøms Amt. Andre uden for har dannet egne netværk, mens vi har ønsket at holde koncentrationen på Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner. Vi mødes virtuelt i en gruppe på facebook (her får du dog kun linket til den åbne side) og mødes ca. hver anden måned rundt omkring hos hinanden.
Men Mikronet er ikke det eneste netværk her på egnen. På et tidspunkt påtog Vordingborg og Guldborgsund Kommune sig under et EUprojekt at kortlægge de mange netværk. Det blev til denne oversigt, hvor man med største lethed kan gå ind og finde endnu flere legekammerater i forskellige brancher og typer. QLF, Quality Lolland Falster er et af dem. Det er dem, der står bag #lollandfalsterlovestorm, som har fået mig til at skrive dette indlæg.
Med andre ord – skulle du være i tvivl om du kan finde nogen at udveksle ideer, erfaringer og professionel udvikling med, så findes der masser af legekammerater – vi vil gerne have nogle flere, så kom bare.
For et par uger siden holdt Mikronet et ideseminar, hvor vi hver for sig skulle argumentere for, hvorfor vi mener, at LollandFalster er et smørhul for selvstændige. Her er den alenlange liste, som gennemgår argumenterne. Så hvad tøver du for – der er også plads til dig her ! ?
Foto øverst: Den oprindelige ARBEJDSGRUPPE bag Mikronettræffet i 2005 bestod af helt almindelige freelancere og mikrovirksomheder selv: Dengang var vi: Christian Clausen – skuespiller og sceneinstruktør, Abelone Glahn – journalist, forfatter, rådgiver om virtuelle fællesskaber, Hannah Karina Mikkelsen – grafiker og webdesigner, Helen Martin – PhD., informationssøgning, patentinformation, Kirsten Sydendal – cand.mag., datalingvistik og kommunikation, Nethe Plenge – cand.pæd., konfliktløsning og coach, Peter Abrahamsen – musiker og komponist, Flemming Arnholm – filminstruktør og filmfotograf, Kirsten Cenius – skuespiller, professionel hospitalsklovn, Mette Juul – webdesigner. Foto: Ingrid Riis – også en mikro :-)
Denne beretning er en af mange, der er bragt under #lollandfalsterlovestorm for at fortælle, hvordan det er at bo her, og hvorfor dette område er et Smørhul for Selvstændige. Dette indlæg har været bragt på Abelone Glahns blog tidligere
Læs andre beretninger her på bloggen
og følg med på www.lollandfalsterlovestorm.dk
#lollandfalsterlovestorm #smørhulforselvstændige #mikronet