#lollandfalsterlovestorm: “Men jeg skulle da ikke flytte til provinsen!”

Her kommer en beretning fra Pia Luxhøj Støvring, som flyttede til Falster for snart 20 år siden

Pia-Luxhoej-Stoevring-Findinspiration.dk-Chelsea-Flower-Show-2015Da jeg flyttede til i Nykøbing Falster i 1997, jeg var 22 år, vidste jeg knap nok hvilken ø, der var hvad. Jeg kendte til Knuthenborg og havde hørt om Lalandia. Jeg vidste, der var færger til Tyskland, og at værftet i Nakskov var lukket, og man kunne købe billige huse. Tror rent ud sagt ikke, jeg kendte mere til Lolland-Falster end det.

Dengang og stadig den dag i dag, støder jeg på samme ringe kendskab til Lolland-Falster.

Hvordan havnede jeg på Lolland Falster?
Jeg er opvokset i Hillerød. Da jeg gik i gymnasiet, var jeg sikker på, at jeg skulle til København og læse til biolog, det var den vej de fleste af mine venner tog, så det føltes helt indlysende.
Jeg tog dog et år på højskole i Jylland og dér, omgivet af unge, der ønskede en kreativ vej, fik jeg tro på ,at jeg kunne arbejde med mine kreative hobbyer, keramik og tegning.
Vores keramiklærer var uddannet på designskolen i Kolding, og vi var på ekskursion dertil og blev opfordret til at søge ind. Min veninde søgte ind samme år og kom ind på uddannelsen.

Men jeg skulle da ikke flytte til provinsen!

LollandfalsterlovestormSå jeg prøvede på Designskolen i København, kom til optagelsesprøve, men blev ikke optaget. Der gik et par år med arbejde, tegnekurser og optagelsesprøve på Designskolen.
En dag viste en veninde mig en brochure om et seminarie for formgivning i Nykøbing Falster.

Men jeg skulle da ikke flytte til provinsen! Men tænkte dog, at i stedet for at bruge endnu et år på at tjene penge til flere kurser til at bestå optagelsesprøven, så kunne jeg jo lige så godt tage et år i Nykøbing på SU og så give Designskolen en sidste chance ved årets afslutning.

Jeg skulle kun være her et år, det var i 1997, jeg er her stadig, og det er jeg glad for.

Efter et halvt år på kollegie, købte jeg et faldefærdigt hus, som jeg satte i stand. Jeg fuldførte den 3-årige uddannelse og fik bagefter et dejligt arbejde i byen, som havde alt, hvad jeg havde brug for; butikker, kultur, natur, en god spejdergruppe, venner, inspirerende arbejde og vand tæt ved.

For mange af mine venner tog det flere år, før de rigtig accepterede, at jeg var flyttet hertil. Selvfølgelig havde jeg også selv i starten givet udtryk for, at det kun var for en kort periode.
Men selv da jeg havde købt hus og fået arbejde og boet her i flere år, blev jeg spurgt, hvornår jeg kom tilbage til København.

For lige så utænkeligt, det havde været for mig at flytte hertil et par år forinden, lige så utænkeligt var det stadig for dem, at nogen unge skulle have lyst til at bosætte sig på Lolland-Falster.

Jeg kan dog mærke, at der de senere år er sket en forandring. Fokus på Lolland-Falsters gode råvarer er nået til København, men der mangler stadig fokus på alt det meget mere, der også sker på Lolland-Falster.

Det gode liv på Lolland Falster #lollandfalsterlovestorm Lolland-Falster tilbyder
Skøn natur, kort afstand til vand og dejlige badestrande
Flere hyggelige byer med både specialbutikker og designbutikker
Masser af sport og kultur
Kort afstand fra borger til kommune
Huse til billige penge, men også mange lækre millionvillaer
Organiserede netværk som QLF og Mikronet
Collagen er et lille udpluk af mine oplevelser på Lolland-Falster i løbet af det sidste år.
Nycirkus med udsigt over sundet, haveliv, konferencer, netværk, opfindsomme mennesker og sjove påhit, økologiske frugt og grønt fra haven, en skøn hverdag med børn.
Alle er billeder fra min Instagram profil

Mine råd til dig hvis/når du flytter til Lolland-Falster
Engager dig i en forening! Der er masser forskellige slags: se oversigt over foreninger i Guldborgsund Kommune og her oversigt over foreninger i Lolland Kommunen
Gaderne kan måske virke øde når butikkerne lukker kl. 18, men i haller og klubhuse syder det af aktivitet i mange forskellige foreninger.

Hvis du er kvinde, kan du passende dukke op til et QLF arrangement, jeg har beskrevet dem tidligere her på bloggen.

Her er masser af kultur på Lolland Falster, både finkultur, popkultur og subkultur. Men man skal finde en ny tilgang til, hvordan man går til kulturelle arrangementer.
I København er man vant til, at man kan sidde en aften og beslutte sig for at gå i biografen, teatret eller til koncert, og så finde det man ønsker et sted i byen.
På Lolland-Falster er det anderledes, der skal man være opmærksom på, hvornår noget sker, et godt sted at starte er ugeaviserne og her på kultunaut. Og så er det med at slå til, når et spændende teater kommer forbi, eller et interessant foredrag. Men tro mig, der er masser af kulturtilbud i alle genrer, lokalt, nationalt og internationalt og flere end du kan fylde din kalender med. Til tider må man endda vælge mellem flere gode arrangementer samme aften.

Hvad bringer fremtiden
Cottage-gardenJeg regner med stadig at blive boende i Nykøbing Falster. Jeg har stiftet familie, og jeg afleverer med glæde min datter i børnehaven, hvor der er masser af udendørsplads til at boltre sig på. Jeg bor i et skønt hus med have, til en pris du knap kan få en et-værelset lejlighed for i Kbh.

Jeg er jobsøgende, men som så mange andre her på Lolland-Falster, sidder jeg ikke bare og venter. Hvad der ikke findes, skaber man selv her på Lolland-Falster. Jeg er i gang med at skabe mit eget arbejde, hvor jeg inspirerer til en grøn og kreativ hverdag via denne hjemmeside og ved forskellige projekter. Jeg er fortrøstningsfuld, for jeg er inspireret af og har god opbakning fra Mikronet, et netværk af små mikrovirksomheder.

 

Denne beretning er en af mange, der er bragt under #lollandfalsterlovestorm for at fortælle, hvordan det er at bo her, og hvorfor dette område er et Smørhul for Selvstændige. Dette indlæg har været bragt tidligere på Pias egen blog.
Læs andre beretninger her på bloggen og følg med på www.lollandfalsterlovestorm.dk
‪#‎lollandfalsterlovestorm ‪#‎smørhulforselvstændige ‪#‎mikronet