Om mikrovirksomheder på Færøerne

På toppen af klippen ved Vargur
Jeg har lige været en uge på Færøerne på reportagerejse, hvor jeg skulle skrive om færøsk musik.
(og tog lige en kigger ud over en flere hundrende meter stjel klippekant direkte ned i atlanterhavet- vi med højdeskræk)
Det var interessant i sig selv at være på færøerne i sidste uge, netop som en ung mand var blevet slået ned, fordi han er bøsse. Han er også en fremragende guitarist (udnævt til Færøernes bedste guitarist fire år i træk) og musiker, hedder Rasmus Rasmussen og spiller bl.a. i Makrel, og skulle have været til Danmark og spille på Den Nordatlantiske Brygge, men måtte sende en afløser.
Det er ikke forbudt at håne homosexuelle på Færøerne, som beskrevet i et andet indlæg. Det er i sig selv dybt angribeligt, men at det ligefrem også går over i voldelige overfald er jo helt uhørt.
Den unge mand er nu indlagt på hospitalet også fordi han er bukket under for det psykiske pres.

NÅ, men ud over dette voldsomme indslag i besøget, tog jeg også ned forbi Torsgade, hvor der er et hus med ca 14 forskellige mindre virksomheder.
Der er forskellige former for erhverv på Færøerne, men et af de erhverv, der vinder frem, er softwarekomponenter til fiskeindustien. Således er der beskæftiget en hel del mennesker med absolut nicheproduktion, for eksempel hvordan man følger fiskeforarbejdningen gennem hele produktionsprocessen fra fangsten er landet, til fisken ligger hos forbrugeren.
Dét er der nogen på Færøerne, der tager sig af at udvikle systemer til.
På samme måde er olieefterforskning også en niche for Færøerne, der jo ligger tæt på de felter, hvor man borer efter Nordisk olie.
Mens jeg var deroppe, havde man desværre netop konstateret at et lovende fund ikke havde olie.
Jeg besøgte Simprentis, som ejes af Olavur Ellefsen, et lille firma med 3 mand, som kører simulationer på nettet af olieefterforskning og boring.
Det er faktisk blevet en større biks, som dels ved hjælp af simulationsspil hjælper ansatte i oliefirmaer med at køre en efterforskning og beregne omkostningerne ved en eventuel optagning af olie, dels kører samme simulationsspil for store grupper af gymnasieelever og studerende, der skal lære de samme ting, og som gør det i konkurrence med andre.
olavur-stor-web.JPG
Her er et billede af Olavur foran iværksætterhuset midt i Torshavn.
Når jeg nævner det her, er det blandt andet fordi dette igen er et resultat af at opsøge netværk: Jeg deltog for snart to år siden i et møde i ecademy i København, som Olavur også er medlem af. Vi udvekslede visitkort, og da jeg skulle til Færøerne kontaktede jeg ham inden for lige at slå et slag forbi og sige hej. Lidet anende at han boede i et så aktivt hus med mange spændende projekter. jeg havde kun 30 minutter hos ham, men i kraft af, hvad jeg kunne finde på nettet om ham inden var det meget nemt at komme til vigtige pointer.
“Held er når forberedelse møder lejlighed “- vi fik en god snak, og måske kan jeg afsætte en freelanceartikel om dette firma også.