Timing er alt

For et år siden producerede min makker Anders og jeg et tv-program til DR2 om netværk: Om kunsten at netværke sig til det, man ønsker. Om magtens netværk. Om perspektiverne i netværkssamfundets flade og dialogiske medier. I mellemtiden har verden ændret sig. Facebook, LinkedIn, YouTube og adskillige bøger og tv-programmer om netværk er blevet allemands eje. Men vores tv-program bliver først sendt nu den 12. februar. Det er gamle nyheder, vi bringer til torvs.

Årsagen er efter sigende at DR har tænkt på pengene. Man sender først de nye programmer, når man har brugt de gamle op og genudsendt dem mange gange. Ligesom i de fattige 50ere, hvor man spiste det gamle rugbrød først, selv om det nybagte var kommet ud af ovnen. De må have vurderet at vores program kunne holde. Jeg tvivler, men trøster mig med den tanke, at andre nogen gange synes man er excentrisk og mærkelig, hvis man er lige så hurtigt ude som man selv synes, man skal være. Det er ingen skam at ride med på en bølge. Det gælder om at være i sync.

Timing is everything og min timing har tit været forkert. Fx producerede jeg for mange år siden, i 1995-96, sammen med journalistkollega Hanne Fast Nielsen ti-tolv P1-programmer, som vi kaldte “Ånden over Danmark”. Det var direkte, værtsbårne programmer, med Hanne som vært. Lytterne kunne ringe ind og fortælle om deres mærkelige oplevelser med bankeånder, deres kære som gik igen osv. Udsendelserne var bygget op med båndede reportager, vi havde lavet ude i landet med såkaldt clairvoiante, shamaner og andre mærkelige og på den tid meget eksotiske eksistenser, som vi forholdt os sagligt antropologisk, venligt og nysgerrigt til. Lytterne var ret begejstrede, men det var radioledelsen ikke. Vi fik at vide, at programmerne var “for trendy”. De var ikke seriøse nok for den tids P1. I dag ville de have siddet lige i øjet på P1´s profil. Timing er alt.

Meget af det, der bliver sagt i vores netværksprogram på næste tirsdag, er i mellemtiden blevet noget, alle udmærket godt ved. Det er blevet mainstream. I de kredse, jeg kommer i, er der intet nyt i det program. Over for alle jer, for hvem der ikke er noget nyt, beklager jeg. Mange vil dog se det alligevel – for at blive bekræftet i noget de godt ved i forvejen, eller for at se, om der er nogen med, de kender. Og jo, Abelone Glahn er med!

Men hvem ved – måske har DR-redaktionen virkelig ret i at det først er nu, det skal sendes. Jeg har altid beundret dem, der kunne det der med den rigtige timing… på det sidste er jeg faktisk begyndt at føle, jeg har lært om at være hvor man skal være – hverken for tidlig eller for sen: Jeg er selvstændig! Det ER da trendy! Og det må man gerne være – nu.