Når tysk bliver sjovt – om Ursula Behrle


 Virksomheder fra både Jylland og København sender gerne deres medarbejdere til UB Language Consult på Lolland for at tæmme de tyske verber.

Af Susanne J. Lassen, Erkom

Uregelmæssige verber og henførende stedord har gennem tiden fået mangt en skoleelev til at miste besindelsen under tysk-lektionerne. Men hos UB Language Consult i Vesterborg på Lolland er det tilladt at fejle, og der er endda plads til et par gode grin, når der går mudder i gradbøjningerne. Den fordel har mange danske virksomheder efterhånden fået øjnene op for, og virksomheder fra hele landet lægger vejen forbi den lille sprogvirksomhed.
– Jeg har nogle få lokale virksomheder, men ellers er det folk fra både Sjælland og Jylland, der kommer her, fortæller indehaver Ursula Behrle.   
Hun er selv eneste ansatte og driver sin virksomhed fra hjemmeadressen på det vestlige Lolland. Her underviser hun virksomheder og private i tysk samt dansk som fremmedsprog. En af hendes kerneydelser er at sammensætte et kursus specielt efter kundens behov. Og det falder i god jord hos mange virksomheder.

Politi lærer tysk
Blandt de lokale kunder, der har gjort brug af hendes ydelser, er Grænsepolitiet i Maribo. I forbindelse med et dansk-tysk udviklingsprojekt kontaktede de Ursula Behrle og bad hende skræddersy et undervisningsforløb, der inddrog både de tyske og danske politifolk i undervisningsforløbet. Kurset blev afholdt over tre perioder i henholdsvis Maribo og Nordtyskland, og blandt andet rummede det nogle øvelser, hvor danske og tyske betjente skulle løse nogle opgaver i fællesskab.
– Vi har tidligere brugt andre konsulenter i udlandet. Men vi fik Ursula anbefalet, og fordelen ved at bruge en person fra lokalområdet har været den tætte kontakt og hendes forståelse for lokale forhold, siger politikommissær Peter Damgård fra Grænsepolitiet i Maribo.

Tæt kontakt til kunden
Ursula Behrle er født og opvokset i Tyskland og har boet 22 år i Danmark. Hun er uddannet underviser i ”dansk som andetsprog” samt i tysk og har en baggrund som underviser og virksomhedskonsulent på offentlige sprogcentre. Men for fem et halvt år siden valgte hun at starte egen virksomhed, og hun har ikke noget ønske om at vende tilbage til en tilværelse som ansat.
– Som selvstændig behøver jeg ikke i samme grad som tidligere at gå på kompromis med kvaliteten, hvilket jeg i min tid som ansat tit følte, forklarer hun. 
  Hun har siden ernæret sig som underviser og oversætter, ligesom hun lejlighedsvis tolker i tysk og dansk. I perioder med spidsbelastninger trækker hun på et samarbejde med en række freelance-kolleger. Og det er en løsning, hun foretrækker, frem for at udvide virksomheden med ansatte. Det er også en virksomheds-model, mange af hendes kunder sætter pris på. Ikke mindst på grund af den tætte kontakt, de opnår ved at bruge en mindre virksomhed.

Og større indlevelse
En af de virksomheder, der har gjort brug af hendes ydelser gennem mange år, er Femern Belt Development i Holeby. Direktør Stig Rømer Winther siger:
– Der er mange fordele ved at samarbejde med mikrovirksomheder. De er generelt top-kvalificerede, og det er den samme person, der møder op hver gang. I de store konsulentbureauer får man ofte en ny konsulent, og det føles som at begynde forfra hver gang.
Af samme grund bruger Femern Belt Development gerne mindre virksomheder som samarbejdspartnere, og Stig Rømer Winther har kun godt at sige om relationen.
– Jeg har arbejdet inden for det her gennem mange år, og det der kendetegner mange af de mikrovirksomheder, jeg har været i kontakt med, er at det ofte er højt uddannede mennesker med specialistviden, der står bag. Og ved at bruge en enkeltmandsvirksomhed som Ursulas, er det min erfaring, at vi får en større indlevelse og et skræddersyet produkt, som er tilpasset os, siger han.