Anm: Få din bog ud! af Pernille Nørregaard
Pernille Nørregaard:
Få din bog ud!
Udgivet på journalisthøjskolens forlag Ajour, 2010,
ISBN 9788792241610,
Pris hos www.saxo.dk 238,00kr
Anmeldt af Susanne Lautrop, se nedenfor.
Se din forfatterdrøm an
Få din bog ud! er skrevet af antropologen og journalisten Pernille Nørregaard, som allerede har skrevet en portrætbog, to undervisningsbøger og to fagbøger, udover at hun har været ghostwriter, redaktør og skrivecoach på en lang række bøger. Derudover skriver og oversætter hun romaner. Så den nyeste udgivelse om at skrive og få sin bog udgivet er skrevet af erfaren forfatter, med et bredt kendskab til bogverdenen.
Få din bog ud! er en skøn bog, om at skrive, om at turde og ville og hvad der skal til for at nå hele processen igennem og komme i mål med bogen udgivet på forlag, som egen udgivelse eller som print on demand.
Den har det hele med. Den retter sig til de, der tænker i journalistiske og biografiske fagbøger, samtalebøger og portrætbøger – og det er en bog både for de skrivevante og de der står mere usikre overfor at skrive fra et journalistisk udgangspunkt – ikke skønlitterært.
Fra første side bliver man underholdende ledt fra de første inspirerede og ambitiøse ideer, over usikkerheden og de ofte uklare motiver til, at man har sådan en lyst til at skrive en bog, og til bogen ligger klar forventningsfuld om anmeldelser og reaktioner. Samt noget om hvad man kan gøre for at sikre sig fortsat interesse omkring bogen, også når den første opmærksomhed omkring udgivelsen har lagt sig.
Mange bøger klarer det ikke på vejen gennem processen. Det er få og ofte uventede bøger der bliver bestsellers. Pernille Nørregaard gør sit til at forklare alle de kringlede hensyn, bevidste valg og fokuserede arbejdsprocesser, der gør forskellen. Der er intet blændværk her. Det er et langt, sejt, professionelt træk gennem research, skrivemetoder, at finde sin egen sprog stil – afbrudt af skønne interviews med bl.a. Kirsten Jakobsen, der fortæller om sin portrætbog ”Klaus – og kærligheden” der omhandler Klaus Rifbjergs årelange ægteskab med Ping, og Peter Øvig Knudsen, der fortæller om sit enorme gravearbejde i politiets efterforskningsmateriale, da han arbejdede med bogen om Blekingegadebanden. I begge samtaler udfolder der sig en guldgrube af personligt nærvær og erfaret viden af den slags, der vejer tung, fordi man simpelthen mærker den uomgængelige indsats bag. ”Gør det ikke for at blive rig – gør det fordi du ikke kan lade være.” Lyder rådet.
Videre går vejen over struktur og skrivemetoder og et spædende kapitel om Ghostwriting, som Pernille Nørregaard kan fortælle nærværende om, udfra sine egne erfaringer fra flere bøger, hvor hun har medvirket som ghostwriter.
Sidste halvdel af bogen giver indsigt i forlagsverdenen. Hvordan får man sin bog udgivet, hvad skal der til, hvordan og hvor henvender man sig, og hvad kan man forvente at få ud af det? Igen et oplysende klip af et interview med Peter Øvig Knudsen, der åbenhjertigt fortæller om, hvordan hans økonomi er skruet sammen efter, at han gik fra en godt vellønnet journalistjob på Weekendavisen til at leve af at skrive bøger på heltid. De sidste kapitler handler om markedsføring, og om de personlige erfaringer som Pernille Nørregaard ikke ønsker for sine læsere. Det er også godt at blive klog af.
Få din bog ud! er en bog for drømmere, men i nok så høj grad for de, der gerne vil prøve deres drømme af mod virkelighedens realiteter inden de kaster sig ud i realiseringen af deres livs bog projekt. Når man er færdig med Pernille Nørregaards bog har man gode forudsætninger for at beslutte om man vil gå vejen, tage besværet, klare den omfattende research og de mange timer på bagdelen foran skærmen – til bogen er færdig.
Pernille Nørregaards styrke er, at hun realistisk understøtter og opmuntrer gennem sit sprog, sin alsidige research, og ikke mindst i afrundingen på de sidste sider, der er rige på links til relevante hjemmesider, muligheder for at søge skrivelegater og uddybende forslag til videre læsning. Alene hendes kreditliste, der er overraskende og sjov, giver i al sin enkelhed gode ideer til en motiverende og glad arbejdsstil. Bogen igennem formår Pernille Nørregaard at illustrere sine råd om skrivning i de tekster, hun lader rådene udfolde sig i. Visse steder er hun nærmest i stand til at folde sin viden indefra ud, så den siver lige ind i kroppen på én. Især var jeg glad for at indoptage begrebet cliffhanger, måske lykkedes det så godt, at det nu er på vej ind på rygraden hos mig…
Endelig er bogens udstyr lækkert. Den har et godt stift bind med en sanselig matsort blød overflade i et format, der føles nyt og handy. Og så er den illustreret med nogle befriende tegninger, der med passende mellemrum kalder på smilet, bedst som den skinbarlige virkelighed, der flyder fra teksten er ved at tage modet fra én. Sidst men ikke mindst – sikrer den blanke, grønne flettede silkesnor fra bogens ryg, at man kan holde styr på, hvor langt man er nået, eller hvor man har lyst til at slå op igen.
Dejlig underholdende, lærerig og behagelig bog – en oplagt gaveidé til alle der nærer forfatterdrømmen i hjertet.
Susanne Lautrop, Fejø, 14.dec. 2010
Læs mere om Pernille Nørregaard som forfatter, ghostwriter og skrive coach på www.bogskriveriet.dk
Bogen er anmeldt af Susanne Lautrop, uddannet journalist fra DJH i 1978.
Jeg har skrevet en bog om amning i den 3. verden, samt bidraget til antologier bl.a. om medieforhold i den 3. verden. Jeg har i flere år gået med trangen til at skrive en bog om, hvad der virker og hvad der ikke virker i forhold til psykisk sygdom udfra personlige erfaringer som pårørende.
Pernille Nørregaards bog har afklaret flere spørgsmål, der har holdt mig tilbage, selvom der stadig er overvejelser jeg søger svar på.
Susanne Lautrop
Herredsvej 44,
4944 Fejø
susannelautrop @ gmail.com