Fødevarefestival i Maribo 21.-22. juni

Moder Jord fødevarefestival

Jeg er blevet involveret i planlægning og afholdelse af fødevarefestivalen “Moder Jord” på Frilandsmuseet i Maribo 21.-22. juni … det vil jeg gerne fortælle jer lidt om.

Det er blevet moderne at lave fødevarefestivaler over hele landet. Bornholmerne var tidligt ude med profilering af deres produkter, og mange betaler gerne lidt mere, hvis der f.eks. står: “Bornholmske svinekoteletter, mere end 70% af svinenes foder er produceret på Bornholm” (som jeg så på en pakke forleden).

Nu er det sådan, at Lolland-Falster har Danmarks fedeste muld. Vores klima er gennemsnitligt 2 gr. mildere end resten af Danmark, og vores producenter hører til blandt landets dygtigste … så kan vi sg…. da ikke lade bornholmerne “løbe med Danmarks madkultur”. Derfor har vi besluttet at igangsætte en længevarende proces, der skal bringe Lolland-Falster på kortet som Danmarks fødevareproducent nr. 1.  Moder Jord fødevarefestivalen på Frilandsmuseet i Maribo 21.-22. juni er startskuddet til denne proces.

Mange andre festivaler viser fødevarer fra hele Danmark og nogle endog fra udlandet. Vores formål er at vise, HVAD vi kan på Lolland-Falster … men den bagvedliggende dagsorden handler også om at få de lokale forbrugere til at fokusere mere på lokale fødevarer, om at opmuntre lokale til at gå i gang med ærlig og bæredygtig fødevareproduktion og om at få vores dygtige landmænd til at afsætte nogle hektarer til mere spændende afgrøder end de traditionelle. I sidste ende handler det så også om profilering af landsdelen som Danmarks fødevareproducent nr. 1 – og dermed skabe øget omsætning og bedre priser til producenterne.

Men det kræver én meget vigtigt ting: SAMARBEJDE.
Der er hundredevis af gode og prisværdige tiltag i gang på Lolland-Falster, men vi må samarbejde MEGET mere for at få gennemslagskraft.

Moder Jord festivalen arrangeres af en gruppe under Lolland-Falster NATURligvis (www.lf-naturligvis) og Slow Food Lolland-Falster (www.slowfoodlollandfalster.dk og www.slowfood.com). Med i gruppen er repræsentanter for Frilandsmuseet i Maribo, hvor festivalen afholdes, og fra fødevarenetværkene Kulinarisk Netværk og Spirekassen. Grønt Center og Dansk Landbrug Sydhavsøerne udstiller på festivalen, og Lolland Kommune bakker op med temmelig mange kontanter. Endelig er Nordea inde som den største sponsor fra erhvervslivet sammen med 12-15 andre virksomheder. Så … samarbejdet ER i gang! Støt op om Moder Jord festivalen, hvis I synes det er en god idé.

PS. Jeg knokler med at få hjemmesiden færdig, men blev forsinket af server nedbrud … håber den er oppe tirsdag eftermiddag 3. juni: www.moderjordfestival.dk