Smiler du også når kunden ikke betaler?

respekter dine kunder - også når de er økonomisk pressetMon ikke vi alle sammen her i løbet af finanskrisen har oplevet kunder, der trækker betalingen?

Og mon jeg er den eneste, der undrer mig lidt over, at begrundelser som “jeg har ikke fået penge fra min sidste kunde endnu, og derfor må du vente med din betaling” bliver sagt, som om det gør det legalt ikke at betale til tiden?

Jeg har følt mig fristet til at blive spids i tonen og give udtryk for hvor meget jeg ærgrer mig over, at kunderne har bestilt noget hos mig, uden at have pengene til det!
Men hov – det er måske lige netop i sådan en situation, at jeg som selvstændig skal tage den dybe indånding, og se på mine værdier for firmaet?

Jeg ønsker et nært samarbejde med mine kunder, hvor gensidig tillid og respekt er nøgleordene”.
Smukt lyder det … og faktisk synes jeg, at de fleste selvstændige jeg har talt om værdier med, har formuleret deres værdier temmelig meget lig mine, hvad angår forholdet til kunderne …
 
– Jamen så er det jo NU jeg skal træde i karakter og skelne mellem mine følelser af irritation, og hvordan jeg ønsker at mine værdier skal gennemsyre mine handlinger, og sætte HANDLING på mine smukke intentioner.

Jeg har aktuelt to kunder, der har betalt en del af fakturaen, og siger, at nu har jeg fået hvad de har lige nu, og jeg får mere, så snart de kan betale.
Det vil jeg vise respekt for. De viser jo betalingsvillighed, og de er oprigtige omkring deres situation. De skal helt klart have et respektfuldt og venligt svar tilbage!
(Og en rykker med renter på, som følger de aftalte betalingsbetingelser). 

I stedet for at bruge krudt på at ærgre mig, vælger jeg altså at teste mine værdier. Kombineret med at jeg fremover forlanger halvdelen af betalingen forud, også for små opgaver. Og 30% når vi er halvvejs gennem opgaven. Så har jeg nemlig maks 20% “ude” hvis den sidste betaling måske ikke falder som forventet …

Det hjælper mig til at behandle mine kunder med den respekt, de selvfølgelig har krav på, og måske ekstra meget brug for, i en periode hvor de er klemt økonomisk. 

Er du også klar til at smile til dine kunder – også når de ikke betaler?

Med venlig hilsen
Mette Juul
www.webnestor.dk