I gang igen – fra 0 til 100 på alt for kort tid

Jeg vidste det – når først man slipper rattet, lægger uniformen og stiller stilletterne, så falder man ned i det store, blævrende, uformelige feriehul, som er så dejligt, mildt og blødt – men hulens svært at komme op af igen.

Jeg så i Nyhedsavisen, at hver tredje dansker på arbejdsmarkedet har svært ved at komme i gang igen efter sommerferien. Symptomer som træthed, ulyst og tendens til indadvendthed, overmander folk. Genkender du noget? Det gør jeg. Altid rart at vide, man ikke er en ener. Forklaringen skulle være, at vi slet ikke er gearet til at accellerere fra 0 til 100 på kort tid. Hvis vi har været helt nede på 0 er det med andre ord svært at omstille sig til det høje tempo. Vi stritter imod. Kroppen vil ikke være med – og kroppen har altid ret. Det er bare ikke altid, vi giver den ret. Og nu er de lyse nætter også forbi! ‘Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted…’, som en vis CV Jørgensen hvert eneste år synger i mit indre øre, når hundedagene går over i kattedagene og Sct. Laurentii tårer falder.

Det er nu ellers ikke fordi jeg mangler lyst til at gå i gang med de opgaver, der venter. Alt som jeg skal i dette travle efterår, er noget jeg har lyst til. Jeg har bare ikke lyst lige nu. Vil ikke forlade dvaletilstanden. Husmoderen. Kontakten med børnene. Kattene. Haven.

Jeg vil samle skovfogedæbler, sylte reneclode-blommer, lave desserter med pærer – de er ved at være modne nu. Rydde op i udhuset… Ork, der er så meget at gøre, sådan i jordhøjde. Der er kusiner og fætre, mostre og onkler, søstre og brødre, små niecer og nevøer, man stadig kunne aflægge visit. Den indre bonderøv har haft frit spil.

Men, nuvel. Det er tid at komme op i omdrejninger. Verden derude skriger på at vi skal lægge klatten. Der er også penge, der skal slæbes hjem, efter sommerens lediggang. Aviser skal læses, nyheder skal følges. Kniven skal hvæsses. Netværk skal passes -de professionelle. De private har fået sit og nu må de vige. Indtil næste gang man falder ned i det store, dybe, bløde ferie-hul.